"/>
Planul Nuntii

Planul nuntii

Ziua nuntii tale trebuie sa fie perfecta… dar pana atunci? – Ce stres!

Pregatirea unui eveniment atat de important presupune foarte multa munca si contractarea unor profesionisti in multe domenii. Decoratiuni de nunta, verighete, invitatii de nunta, accesorii de nunta, muzicanti, sonorizare, bijutieri, DJ pentru nunti, formatii pentru nunti, fotografi si cameramani, maestrii de ceremonii, coordonatori de evenimente, specialisti in frumusete/servicii de infrumusetare, preoti, bucatari, cofetari, stilisti, croitori, agentii de turism, analize medicale, acte, etc.

Singurul mod de a reusi fara prea multa bataie de cap, presupune o buna capacitatea de organizare. Un plan al nuntii bine intocmit te ajuta sa planifici eficient, sa te organizezi foarte bine si sa iti amintesti totul, pentru ca in final nunta ta sa fie un adevarat succes.

Pentru a-ti veni in ajutor, am alcatuit o structura in etape simple de urmat, un plan al nuntii desfasurat pe o perioada de un an inaintea evenimentului. Cititi detalierea pasilor, sugestii din experienta noastra si cateva sfaturi pe care speram sa le considerati utile din cartea ”Codul bunelor maniere astazi” scrisa de Aurelia Marinescu.

Cu un an inainte

  • Ganditi-va la stilul nuntii. Ca sa va puteti orienta mai usor si sa aflati ce fel de nunta doriti, decideti asupra temei si schemei de culori. Tema va da tonul aspectului general si ambianta evenimentului. Acestea sunt la fel de importante ca si evenimentul in sine.
  • Stabiliti bugetul. Bugetul este probabil cel mai important aspect al nuntii. Alcatuit din economiile voastre si poate ceva ajutor de la membrii familiei, bugetul trebuie stabilit in mod realist. Asigurati-va ca puteti conta pe suma adunata si incercati sa evitati imprumuturi foarte mari. E mai bine sa asteptati pana veti avea suma cu care veti fi siguri ca va puteti permite sa platiti nunta.
  • Fixati data. Cele mai multe nunti au nevoie de cel putin un an de planificare, datorita detaliilor excesive, care sunt implicate. Acordati-va suficient timp pentru a organiza evenimentul. In caz contrar, veti fi extrem de stresati si e posibil sa nu gasiti cele mai bune preturi la diversele servicii necesare.
  • Alegeti biserica. Faceti o rezervare la biserica unde doriti sa va cununati si contactati preotul pentru a vedea daca, si in ce interval orar, este disponibil. In unele zone exista obiceiul de a alege biserica de care apartine mireasa, insa este doar o optiune. De obicei mirii aleg preotul care le va oficia casatoria in functie de relatia sufleteasca pe care acestia o au cu el.
  • Alegeti locatia/restaurantul/firma de catering. Rezervati localul si ocupati-va de continutul meniului. Acum trebuie alese felurile principale de mancare, iar pentru amanunte si eventuale modificari rezervati-va o zi cu 3 luni inainte de nunta. In cazul in care nunta se va desfasura in aer liber, angajati o firma de catering.

Cu 6 luni inainte

  • Alegeti firma de amenajari/agentia de nunti. Incearca sa fii organizata si sa ii oferi toate informatiile necesare pentru a-si face datoria. Fii punctuala si pastreaza-ti promisiunile. Organizatorii de nunti, fiind specializati in acest domeniu cu siguranta stiu cum sa faca fata tuturor imprejurarilor intalnite de mire si mireasa. Organizatorii de nunti se ocupa in fiecare zi cu asa ceva si prin urmare ei stiu ce merita facut si ce trebuie lasat deoparte.
  • Alegeti nasii. Stabiliti cine vor fi nasii (parintii spirituali), cavalerii si domnisoarele de onoare.
  • Intalnirea cu preotul. Discutati cu preotul care va oficia ceremonia religioasa si fixati impreuna ora evenimentului.
  • Platiti avansul pentru locatie. Atunci cand platiti avansul, cereti numaidecit o confirmare in scris a avansului. Este precaut sa aveti in scris si cu stampila restaurantului conditiile lor, sa nu aveti neplacuta surpriza ca trebuie sa platiti ceva in plus inaintea nuntii.
  • Cautati rochia de mireasa. Rochia de mireasa si costumul mirelui trebuie sa se potriveasca cu decorul deja stabilit. Probaţi, examinati materialele si faceti-va o idee despre modelul sau stilul care doriti sa va reprezinte. Este bine sa tineti cont de tematica aleasa pentru a evita nepotriviri cu stilul nuntii.

Cu 5 luni inainte

  • Faceti o prima lista de invitati. Ganditi-va la toti cei pe care-i doriti alaturi de voi la marele eveniment si schitati o lista cu invitati. Puteti apela la ajutorul familiei sau a unor prieteni buni pentru ca aceasta lista sa fie cat mai completa si sa va asigurati ca nu omiteti prea multe persoane.
  • Alegeti muzica si contactati DJ-ul sau formatia aleasa. Este indicat sa-i alegeti din timp pe cei care se vor ocupa de muzica. Cu cinci luni inainte de nunta e un moment potrivit pentru asta deoarece pana in acest punct ati studiat piata muzicala si ati decis intre lautari, formatie muzicala, artisti consacrati sau DJ-i priceputi. Acum puteti face linistiti rezervarile si puteti avea incredere ca vor fi disponibili la data aleasa de dumneavoastra.
  • Cautati fotograf si cameraman. Fie ca alegeti recomandarile agentiei de nunti pe care ati contractat-o, fie ca apelati la serviciile unor fotografi si cameramani a caror munca o cunoasteti deja, trebuie sa optati pentru calitate.
  • Contactati maestrul de ceremonii. Este bine sa cautati un bun maestru de ceremonii, din timp, sa-i expuneti asteptarile legate de eveniment si sa semnati contractul.
  • Inchiriati limuzina sau caleasca. In functie de stilul nuntii ati ales deja intre o caleasca sau o limuzina. Indiferent de optiune este timpul sa platiti avansul pentru a va fi mentinuta rezervarea.

Cu 4 luni inainte

  • Cumparati costumul si camasa mirelui.
  • Rezervarea biletelor pentru luna de miere. Alegeti locul unde va veti petrece luna de miere si faceti rezervarile. E important sa va ocupati din timp de asta deoarece nu va fi ulterior o bataie de cap si, cine stie, poate obtineti reduceri considerabile sau beneficiati de oferte speciale.
  • Incepeti tratamentul de infrumusetare. Rasfatati-va cu masaje pentru tonifierea muschilor si a pielii si contactati un salon de infrumusetare pentru a va alege coafura, manichiura si pedichiura pentru ziua nuntii.

Cu 3 luni inainte

  • Inca o proba pentru rochia de mireasa. Mireasa face inca o proba a rochiei; de preferat este ca mireasa, sa fiti insotita de cineva care sa poata repera orice posibil defect. Nu trebuie sa va grabiti. Cercetati cu atentie rochia.
  • Cumparati pantofii, manusile, ciorapii, lenjeria. Cumparati celelalte accesorii necesare nuntii: verighetele, bijuteriile miresei, manusi (daca este cazul), pantofii de mireasa, pantofii mirelui, lenjeria de corp.
  • Comandati marturiile si pungile pentru cadouri. Daca vreti sa oferiti mici cadouri invitatilor, prin care sa le multumiti pentru participare, cumparati-le din timp. Oricum, oferta de cadouri personalizate e foarte generoasa.
  • Hotarati meniul, bauturile si tortul. Nu e o sarcina grea. Cu siguranta ati degustat deja din felurile principale, asa ca acum puteti sa luati o decizie. Rasfatati-va cu mostrele de tort de la cofetarie si alegeti unul dintre sortimentele dulci.
  • Alegeti invitatiile si textele. Trebuie sa gasiti o solutie eleganta pentru aspectul invitatiilor de nunta. Astfel se pot evita cele doua turturele pe o crenguta, care, trebuie sa recunoastem, sunt de un bun gust indoielnic. Textul este si el un aspect important deoarece reprezinta continutul informativ al invitatiei. Fie ca optati pentru un text cu umor sau unul clasic, recomandarea noastra este sa gasiti o solutie cat mai simpla si eficienta de a comunica data, locul si ora la care va avea loc evenimentul. Nu uitati sa includeti si un numar de telefon la care invitatii pot sa-si confirme participarea!

Cu 2 luni inainte

  • Alegeti verighetele. Cumparati si inscriptionati verighetele in aceasta perioada (inscriptionarea tine de gustul fiecaruia si este o alegere personala). Ziua in care mergeti impreuna sa alegeti verighetele se poate transforma intr-o amintire frumoasa peste ani, asa ca va sfatuim sa faceti din ea pe cat posibil o mica sarbatoare. Alegeti-le cu grija si nu uitati ca le veti purta tot restul vietii. Pentru a rezista anilor si unui numar considerabil de factori externi, verighetele trebuie sa fie alcatuite dintr-un metal rezistent (aur alb sau galben, platina, paladium, titan, etc.), ce nu se zgarie sau nu se deterioreaza usor. In plus, verighetele trebuie sa intre in armonie cu restul bijuteriilor pe care le purtati in mod obisnuit. Daca viitoarea mireasa poarta deja pe deget un inel de logodna, e important ca materialul din care e facuta verigheta sa se potriveasca cu acesta si impreuna sa-i infrumuseteze si sa-i puna in valoare mana.
  • Daca luna de miere este in afara granitelor verificati valabilitatea buletinelor/pasapoartelor. Mai mult, interesati-va de documentatia necesara, in cazul in care alegeti o destinatie in afara granitelor Europei.
  • Fixati o programare la coafor si machiaj pentru proba. La coafor viitoarele mirese pot fi insotite de prietene sau rude, persoane in care au deplina incredere, a caror parere sa fie sincera si deschisa.
  • Trimite-ti invitatiile in strainatate.

Cu 1 luna inainte

  • Incercati rochia de mireasa cu toate accesoriile. Astfel va veti da seama ce lipseste sau daca accesoriile se potrivesc foarte bine cu aspectul general.
  • Continuati tratamentul pentru fata si corp.
  • Pregatiti tinutele domnisoarelor de onoare. Se cumpara sau se realizeaza rochia pentru petrecerea de dupa nunta, precum si rochiile domnisoarelor de onoare asortate cu rochia de mireasa si tema nuntii.
  • Oferiti invitatiile. Invitatiile vor fi distribuite cu cel putin 3-4 saptamani inainte de nunta. Este obligatoriu ca persoana care primeste o invitatie sa raspunda, sa multumeasca si sa precizeze daca poate veni sau nu.

Cu 3 saptamani inainte

  • Alegeti buchetul de mireasa. Alcatuiti buchetul miresei, al nasei si al domnisoarei de onoare, florile invitatilor florile pentru decorarea bisericii si a localului. Avem cateva exemple pentru voi.
  • Aflati care sunt actele necesare. Incepeti sa procurati actele necesare atat pentru cununia religioasa, cat si pentru cea civila. Pregatiti certificatul prenuptial, analize, adeverinta de la medicul de familie, timbru judiciar, copii dupa buletine si certificate de nastere, etc.)

Cu 15 zile inainte

  • Cereti confirmarea invitatilor. Contactati telefonic toti invitatii care nu si-au confirmat prezenta, astfel incat sa stiti exact numarul total de oaspeti.
  • Alcatuiti schita salii cu aranjarea invitatilor la mese. Aranjarea invitatilor poarta denumirea de ”oglinda mesei de nunta” si este un pas ce nu poate fi neglijat in organizarea evenimentului. Ganditi-va bine inainte de a stabili locul invitatilor, ca sa nu jigniti pe nimeni. Odata ce ati hotarat unde sta fiecare trebuie sa stabliti cu ajutorul coordonatorului de nunta modalitatea de a afisa planul mesei la intrarea in restaurant, astfel incat invitatii sa isi gaseasca usor locurile.
  • Cumparati pernita pentru verighete. Daca nu ati ales pernita impreuna cu consilierii de nunta pana in acest moment e timpul sa o faceti.

Cu 10 zile inainte

  • Ultima proba a rochiei cu accesorii, machiaj si coafura. Intalniti-va cu hair-stilist-ul si make-up-artistul pentru o ultima proba inainte de ziua nuntii. La aceasta proba veti imbraca si rochia de mireasa si veti pune si accesoriile pentru a avea o imagine completa a infatisarii finale.
  • Faceti cateva plimbari prin casa cu noii pantofi. Incepeti sa purtati prin casa pantofii de mire si mireasa pentru a va acomoda cu noua incaltaminte din timp.
  • Comunicati restaurantului/firmei de catering numarul exact de persoane. Telefonati la restaurant si anuntati numarul de persoane pe care il asteptati. E important sa faceti asta pentru a va asigura ca exista mancare din belsug sau, in alt caz, ca nu se va face risipa.
  • Certificatul nuptial – faceti o programare la primarie cu 7 zile inainte.
  • Organizati petrecerea burlacilor si a burlacitelor. Bucurati-va de petrecerea burlacitelor, dupa atata planificare, putina distractie o sa va faca bine. Veti fi mai relaxata si zambitoare.
  • Programare la coafor pentru tuns sau vopsit. Vopsiti-va parul la coafor, pentru ultima oara inainte de nunta, pentru a-i accentua nuanta.
  • Pregatiti valizele pentru luna de miere. Incepeti sa impachetati lucrurile pentru luna de miere de pe acum.
  • Contactati furnizorii pentru o ultima verificare. Verificati telefonic daca toti cei care sunt implicati in realizarea evenimentului pot respecta termenele si daca totul decurge conform planului.

Cu 2 zile inainte

  • Manichiura, pedichiura, depilat. Maini, piele si picioare catifelate sunt necesare ca o mireasa sa se simta frumoasa si in largul ei.
  • Inmanati verighetele unuia dintre nasi sau maestrului de ceremonii.
  • Verificati rochia de mireasa si accesoriile. Mai faceti o ultima verificare a rochiei de mireasa si pregatiti toate accesoriile. E bine sa le aveti la indemana si sa nu va ingrijorati tocmai in ziua nuntii ca nu gasiti lucrurile de care aveti nevoie.
  • Verificati costumul mirelui si accesoriile. La fel cum ati procedat cu rochia miresei trebuie sa verificati si costumul mirelui, sa indreptati eventualele cute sau sa intariti la nevoie nasturi. Pregatiti cat mai la indemana accesoriile.

Cu o zi inainte

  • Confirmati programarile la coafor, machiaj, fotograf, cameraman, limuzina, maestru de ceremonii.
  • Verificati aranjarea la mese si decoratiunile.
  • Ultimele pregatiri. Treceti in revista ultimsele detalii si dati importanta si celor care la o prima privire nu par importante. Pregatiti si inmanati unei prietene o pereche de dresuri si o pereche de pantofi comozi, asigurati-va ca veti avea la indemana cativa plasturi, ace de gamalie si ace de siguranta, batistute de hartie sau medicamente. Pe scurt, trebuie sa fiti pregatita sa intampinati orice disconfort care ar putea sa va strice ziua cea mare.
  • Bucurati-va de un masaj de relaxare. Mergeti la cosmetica si ocupati-va de manichiura, pedichiura, depilare, faceti gimnastica si bucurati-va de masaje relaxante.

Sfaturi

  • Invatati de la altii. Ca sa fiti siguri de reusita, acceptati cu cateva luni inainte, daca este posibil, invitatia la o alta nunta. Fiti atenti si retineti tot ce v-a placut si ce nu.
  • Pastrati o legatura stransa cu coordonatorii nuntii dumneavoastra si ascultati recomandarile lor. E normal sa nu aveti experienta in acest domeniu – si a invata de la altii este extrem de eficient.

Sursa articol : duofantasio.ro